20191205_104857_0000

workshop n’goni bouwen

Afgelopen najaar ben ik op studie reis geweest naar Bamako, Mali. Dit was een fantastische muzikale ervaring. Ik verbleef bij Harouna Samaké en zijn gezin. Wat heb ik veel geleerd. Echt een meester kamale n’goni speler en geduldige docent! Uit Mali heb ik een n’goni meegenomen authentieke stijl, met bamboe nek en snaren van vislijn. Al een aantal jaren speel ik gedreven kamale ngoni. De n’goni waar ik tot dusver op speelde is gemaakt in Frankrijk. Heel mooi geluid, nek van hout en netjes afgewerkt. Mijn nieuwe Malinese n’goni heeft mij echter gegrepen! Het geluid van de bamboe nek geeft een heerlijke natuurlijke sound! In Mali zeiden ze al: “hout is mooi, maar bamboe geeft de natuurklank!”

Thuis aangekomen ben ik op het idee gekomen zelf mijn kamale n’goni te maken. Authentieke stijl: van bamboe en de gaten in de nek er in gebrand met een een gloeiend hete pook uit t vuur. Samen met een bevriende collega, Arnoud, zijn we aan de slag gegaan. Gewoon beginnen. Zelf had ik het idee dat deze eerste n’goni zou zijn als het bakken van een eerste pannenkoek, maar Arnoud zei dat zijn eerste pannenkoek altijd prima is! En dat bleek waar. Mijn nieuwe, zelfgebouwde kamale n’goni is super. De snaren van vislijn beginnen nu op spanning te komen en de n’goni gaat steeds lekkerder klinken! En het is echt een meerwaarde dat ik hem zelf heb gemaakt. Het geeft een extra verdiepende dimensie aan mijn instrument.

Arnoud en ik zijn zo enthousiast geworden dat we jou de gelegenheid gaan bieden om je eigen kamale n’goni te maken, authentieke Mali stijl!

De datum gaan we nader bepalen.Ben je hierin geïnteresseerd? Neem contact met mij op!

Groet,

Michiel

 

Deel dit bericht op Social Media
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

12 gedachten over “workshop n’goni bouwen”

Plaats een reactie